Väikelapse kõrvalt väikeettevõtjaks - Miiali kogemuslugu

Kuidas olid alustamise emotsioonid?
Mäletan, et esimest korda kui kohvikus Miiali loomise eesmärgiga kokku saime, oli hull elevus sees. Kuskil kuklas oli ikka veidi see hirm, et kas ikka läheb toimima ja kas me ikka saame hakkama ja kas keegi üldse tellib midagi või jumala eest kas me üldse meeldime inimestele?! Aga esimesi samme astudes sai elevus päriselt hirmust võitu ja asendus mõttega, et kui teised saavad hakkama siis miks meie ei peaks.

Kuidas teadsime, et just teineteisega töö sujub?
Meie jaoks tuli see otsus väga lihtsalt. Just sellepärast, et me oleme täielikud vastandid - üks on valmis tegelema sellega, mida teine pigem teha ei soovi ja vastupidi ka. Näiteks on Bianca täiesti inimeste inimene, tema võtab kõik teie telefonikõned vastu. Triinu jaoks on telefonikõned elu õudsem kogemus, aga teksti loomises on ta osav ning hoiab selle koha peal Miialis vastutust. Samas on meil aga toodetele suht sama maitse. Kõik, mis siin poes leidub, on meile mõlemale meele järgi ja koos tootesortimendi valimine läheb meil alati ludinal. 

Kui otsid praegu endale kedagi, kellega koos alustada, siis meie peamine soovitus on: vali see inimene, keda lihtsalt 100% usaldad. Teil ei pea olema samasugused isikuomadused või kogemused, sest ettevõtluses erinevus rikastab!

Kuidas välja mõtlesime, mis suuna üldse võtta?
No tegelikult ideid oli hästi palju ja otsustamine oli suht suur mõttetöö. Näiteks, meie esimene mõte oli pühenduda ainult riidest mähkmetele ja sellega kaasnevale. Nagu praegu Miiali toodete pealt näha on siis saime väga kiiresti aru, et pole jätkusuutlik ning laiendasime oma tootevalikut ka muule. Peamine suund oli, et tahtsime müüa neid asju, mida enda lastega ka kasutame ja tahame. Läbi käisid nii õppematerjalid, montessori valdkond kui ka käsitöö, aga arvan, et praegune Miiali “kokteil” oli päris hea valik ja meil on hea meel, et see ajaga ikkagi selliseks kujunes. 

Kui sul on ettevõtluse suunda raske valida:
Meie oleme sulle kinnituseks, et alusta sealt, kust oskad - see teema, mis stardis valida, ei peagi jääma edaspidi samaks. Meie aeg ettevõtluses on olnud vägagi paindlik ja õpetlik. 

Kust beebi ja väikelapse kõrvalt see aeg leida?
Aega tegelikult ei leiagi, peab mehhaaniliselt endale aega juurde tegema. Üks kaalukaim viis seda teha oli unetundide arvelt. Laste lõunaune kõrvalt sai veidi rahulikult nokitseda, aga samas aegajalt saame kokku ja lapsed mängivad meil ümber samal ajal kui me arvutites ajusid kärsatame. See viimane variant on küll suht närvesööv, sest midagi ei saa algusest lõpuni järjest teha, sest tähelepanu põrkab mõnuga ekraanilt lapsele. Igapäevaselt ongi suht 24/7 silm meilikastil ja muudel asjadel peal ja iga hetk kui lapsed vähe rahulikumad on, teen läpaka lahti ja proovin midagigi ära teha. Aegajalt kasutame ka lapsehoidjaid, aga see on selline luksus, milleks ressurssi alati varuks ei ole. 

Kardad, et sul ei ole lapse kõrvalt aega ja lükkad alustamist edasi:
Reaalselt, aega juurde ei teki mitte kunagi. Lapsed võtavad ka vanema ja targemana meilt suure osa ajast. Anna üks õhtu laps mehele ja mine mitmeks tunniks lähimasse kohvikusse eesmärgiga pall veerema lüüa. Kui algus on tehtud siis edasi on juba palju lihtsam minna. Piisab ju tegelikult sotsiaalmeedia lehe ja ettevõtte loomisest, edasi esitlevad uued ülesanded end sulle juba peaaegu et ise. 

Mis on siiani olnud lemmik etapp ja mis kõige vastumeelsem?
Meie mõlema absoluutne lemmik oli alustamine. Need esimesed kokkusaamised, kus mõtlesime poele nime ja valisime kujundust ja tegime esimesed kauba tellimused olid nii-nii-nii magusad kogemused. Jah, ikka olid mõned asjad arusaamatud ja keerulised ja takistusi tuli ette, aga see elevus ja rõõm, et me alustasime, oli palju suurem.
Kõige vastumeelsem on see, kui mõni nädal müüki üldse ei ole ja motivatsioon tegeleda lihtsalt langeb ja langeb. Nendel hetkedel ongi oluline, et isegi kui mott on nullis siis suru ikka edasi, sest see põud saab alati üks hetk läbi (ja tuleb ka tagasi, aga sellele ärme praegu mõtle, eks).

Parim viis põud üle elada:
Rassi kellegagi koos. Üksi tehes on sul kohustus vaid enda ees, partneriga on aga kellegi teise ees - meie jaoks on see olnud peamine põhjus, miks me alla andnud ei ole. 

Mis ajas kõige rohkem närvi?
Kõik ajab koguaeg närvi. Seda sellepärast, et see väike Miiali mängib meie eludes päris suurt rolli ja tahaks ju, et kõik oleks nii nagu peab ja kohe esimesel proovimisel. Alguses ajas kõige rohkem närvi poe platvorm - vajutad korra vale kasti peale ja terve pood on kärtspunane, siis tagasiside lakkab töötamast, lambist ei saa tooteid ostukorvi lisada, AGA õnneks oli igale probleemile lahendus leida ja kui me ise lahendust ei leidnud, siis alati sai abi küsides. Hetkel ajab närvi näiteks see, et instagram ei lase meid poeks vormistada ja me oleme tundide viisi ekraanide taga istunud, et see korda saada ja no ei saa, aga vot valget lippu veel ei lehvita. (Ja hea oli, et ei lehvitanud, sest täna hommikuks sai see mure korda!)

Lõpusõnad
Enne alustamist ei olnud meil absoluutselt mingeid teadmisi, et millega täpselt me nüüd tegelema hakkame. Kogu raamatupidamine, reklaamindus, algorütmid, e-poe ülalpidamine ja kõik muu kaasnev oli täiesti tume maa. Aga tänu Miialile on meie mõlema teadmistepagas nüüd palju suurem. Isegi kui see projekt peaks millegipärast täiesti pekki minema, siis me oleme iseendale tänulikud, et julgesime selle sammu astuda ja tekitada juurde nii palju avatud uksi, kust tulevikus saame sisse astuda. 


Ja kui sul siiani on kahtlusi-kartusi-küsimusi, siis siin all on kommentaarid sulle täiesti avatud, toetame ja inspireerime teineteist!

Tagasi blogisse

Jäta kommentaar

Kommentaarid kontrollitakse üle enne avalikustamist!